Begin februari hield de Koninklijke Veloclub Vlug en Vrij haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Een gebeuren waarop de sponsors, vele vrijwilligers, wielerliefhebbers en lokale politici welkom waren.

In 2024 is K.V.C. Vlug en Vrij ook een klein beetje in feeststemming, want dit jaar zijn we al toe aan de 25ste Omloop van de Grensstreek. Maar de club kende ook een mindere periode. In de jaren 90 begon zat men in het bestuur niet meer allemaal op dezelfde golflengte. Enkele bestuursleden, waaronder de huidige voorzitter, namen ontslag en stilaan was de club financieel in de rode cijfers beland.

André Seynave kon in die moeilijke periode Albin overhalen om de draad weer op te pakken. Deze heeft dan in 1998 het voorzitterschap aangenomen. De eerste beslissing was om te besparen en dus werd besloten om niet meer van Gent naar Wervik te fietsen en zo de vele signaalgevers uit te sparen, te starten en aan te komen in Wervik met een parkoers dat werd uitgebouwd in de West-Vlaamse heuvelzone. De interclub 'Omloop van de Grensstreek' werd op die manier geboren.

Ondertussen had de club een nieuw bestuur wat ook niet evident was. Er werd zelfs gesuggereerd dat de interclub van korte duur zou zijn door gebrek aan deelnemende ploegen. Maar na 25 edities is het tegenovergestelde bewezen. Ondertussen is de Omloop van de Grensstreek uitgegroeid tot een wedstrijd van hoog niveau. Dit jaar wordt de wedstrijd wij voor de vierde maal opgenomen in de Beker van België waarvoor 25 ploegen zijn ingeschreven. Om organisatorische en financiële redenen schakelen het gros van de organisatoren tegenwoordig over naar lokale ronden. De Omloop blijft echter zijn huidige vorm met een rit in lijn behouden.

Het feit dat de Omloop van de Grensstreek nog altijd bestaat is zonder enige twijfel te danken aan Albin Decorte (voorzitter) en André Seynave (onder-voorzitter) en hun grote inzet en liefde voor de KVC Vlug en Vrij en de Omloop van de Grensstreek.

Het was en is daarom niet meer dan verdiend dat zij voor dit vele en vaak ongeziene vrijwilligerswerk uitvoerig werden bedankt op de nieuwjaarsreceptie.

Maar we mogen daarbij ook niet uit het oog verliezen dat het feit dat K.V.C. Vlug en Vrij er vandaag nog is, ook de verdienste is van veel mensen. Met pijn in het hart denken we daarbij ook aan bestuursleden die ons verlieten: Ronny Rigole, Jan Verhaeghe en kort na de nieuwjaarsbijeenkomst ook Florent Motte, ere-voorzitter van de club, en Marnik Verschaeve.

Maar de KVC Vlug en Vrij kijkt nu al uit naar de toekomst en zeker naar 2026 en dit samen met het stadsbestuur en de vele sponsors die altijd achter de koers zijn blijven staan en in de koers zijn blijven geloven.

2026: het jaar waarin de Koninklijke Velo Club Vlug en Vrij Wervik zijn 100-jarig bestaan viert!